Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στον απόηχο σφοδρών αντιπαραθέσεων και διαδηλώσεων, ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, 159 βουλευτές δήλωσαν υπέρ, 129 κατά και 11 «παρών» σε σύνολο ψηφισάντων, 299.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των 11 που δήλωσαν «παρών» βρίσκονται οι 10 Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος Μ. Χουρδάκης. Παράλληλα, ο ένας επιπλέον βουλευτής των 158 της Νέας Δημοκρατίας που υπερψήφισε το νομοσχέδιο είναι ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβάρδας. Η μία ψήφος που δεν καταμετρήθηκε φέρεται να είναι της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασιμάτη.

Σειρά άρθρων που αφορούν στη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου έλαβαν ευρύτατη πλειοψηφία, με πάνω από 180 ψήφος, καθώς στηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τους Σπαρτιάτες, τη Νέα Αριστερά, αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας.

Το ΠΑΣΟΚ τελικά μετά από αρκετές αλλαγές στάσης, αρνήθηκε να στηρίξει το νομοσχέδιο, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τελικά το σύστημα έκλεισε περίπου στις 23:30 και ακολούθησαν οι 100 επιστολικές ψήφοι κι έπειτα η καταμέτρηση.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η τέταρτη ενότητα του νομοσχεδίου αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με την ίδρυση, τη λειτουργία και την οργάνωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα
Με το νέο νομοσχέδιο, τα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν παραρτήματα (Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) στην Ελλάδα. Τα παραρτήματα αυτά θα εστιάζουν αποκλειστικά στην ανώτατη εκπαίδευση και οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδουν θα αναγνωρίζονται αυτόματα (υπό προϋποθέσεις), χωρίς να χρειάζεται να γίνει αίτηση αναγνώρισης στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εμπίπτει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε αυτήν την κατηγορία είναι να έχει χαρακτηριστεί ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να μην έχει δηλαδή, ως στόχο το κέρδος. Μπορεί όμως να:

-να δέχεται δωρεές, χορηγίες, εισφορές

-να κάνει επενδύσεις και να δανείζεται χρήματα

-να έχει κινητή και ακίνητη περιουσία

Σχολές και προγράμματα σπουδών ιδιωτικών πανεπιστημίων
Για να λάβει άδεια λειτουργίας ως Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 3 σχολές, κάθε μία από τις οποίες θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον, ένα προπτυχιακό πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που το πανεπιστήμιο του εξωτερικού από το οποίο προέρχεται το παράρτημα της Ελλάδας, ανήκει στα 20 πρώτα πανεπιστήμια διεθνώς, τότε μπορεί να λειτουργήσει και με μία μόνο σχολή.

Όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών, το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επιτρέπει την διενέργεια προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων, με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι πιστοποιημένα, από το αντίστοιχο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Αναγνώριση τίτλου σπουδών
Όλοι οι τίτλοι σπουδών που αποκτώνται από ιδιωτικό πανεπιστήμιο και περιλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο τύπων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. θα αναγνωρίζονται αυτόματα από το ελληνικό κράτος, χωρίς να απαιτείται κάποια επιπλέον διαδικασία.

Ποιοι μπορούν να εγγραφούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια

Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες απόφοιτοι λυκείου (ΓΕ.Λ ή ΕΠΑ.Λ.). Για την εισαγωγή τους στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Απόφοιτοι αντίστοιχων αναγνωρισμένων ξένων σχολείων Δ.Ε. στην Ελλάδα.
Απόφοιτοι σχολείων Δ.Ε. στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, τα οποία χορηγούν διεθνείς τίτλους απολυτηρίων.
Αλλοδαποί απόφοιτοι με τίτλο που αντιστοιχεί σε απολυτήριο λυκείου και τους δίνει το δικαίωμα να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όσοι έχουν λάβει προπτυχιακό τίτλο από ελληνικό ΑΕΙ ή αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού, μπορούν να εγγραφούν σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα.

Leave a Comment